Poppenkast

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Interactie
Legenda

Wat is er nodig?

Handpoppen of knuffels, een vorm van poppenkast (bijvoorbeeld een kleine tafel op de zijkant zetten). Oude sokken/washandjes en textielstiften als je zelf de
poppen maakt.


 

Beschrijving

Bouw je eigen theater! Maak eerst de poppenkast, dit kan al door een tafel op de zijkant te zetten. Hier kun je dan achter zitten. Zet wat stoelen klaar of leg wat kussens op de grond voor het publiek. Trek de handpoppen aan en begin het verhaal. Iets oudere kinderen kunnen zelf een verhaal verzinnen en een voorstelling geven! Vriendjes, vriendinnetjes en ouders kunnen dan het publiek zijn.

Voor jongere kinderen kunnen ouders een voorstelling geven. Laat de kinderen dan na de voorstelling aan de slag gaan met de poppen. Durven ze de handpoppen aan hun hand te doen? En zelf achter de tafel te kruipen? Geef ze alle ruimte en laat ze heerlijk opgaan in hun eigen fantasiewereld.

Heb je geen handpoppen? Dan kun je die zelf maken! Van bijvoorbeeld oude sokken of washandjes. Met textielstiften kun je hierop tekenen. Of je kunt er dingen op plakken of lijmen. Je kunt ook je favoriete knuffels gebruiken. Laat die bewegen
en verzin er stemmetjes en geluiden bij.

 

Tips & Tricks

Ook hele jonge kinderen genieten al van kijken naar knuffels en poppen. Je kunt voor de jongste kinderen een theater maken met favoriete knuffeldieren.


 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Door rollenspellen voor te doen, stimuleer je de taalontwikkeling van kinderen. Als kinderen zelf kunnen spelen, kunnen ze opgaan in hun fantasiewereld. Ze leren zich ook te verplaatsen in anderen. Ze kunnen hun emoties leren verwoorden en uitspelen, bijvoorbeeld door het praten via de pop.