Maak je eigen muziekinstrumenten

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijd

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Voor de trommel
Aardewerkpotje of bakje van bijvoorbeeld koeken of een leeg (schoon) soepblik, een stukje stof (net iets groter dan het bakje), schaar, verf, (gekleurd) plakband en satéprikkers.

Voor de panfluit
Eén meter pvc-buis met een diameter van 15 tot 20 mm, elastiekjes, een plankje van 9 bij 3 cm, speelklei en een zaag.

Gitaar
Een doos met een deksel (bij voorkeur van schuimplastic of van karton), zes elastieken (hoe dikker hoe beter), een kartonnen rol van keukenpapier en lijm of plakband.

Schudkokers
Wc-rollen, lege boterdoosjes met deksel of kuipjes van toetjes, papier of plastic om
de rollen mee af te sluiten, plaksel of plakband, papier om de rollen eventueel mee te versieren en materialen om in de rollen te doen zoals rijst, bonen, zand of steentjes.

 

Beschrijving

Trommel (voor kinderen van 2 tot 8 jaar)
Gebruik een oud bakje of potje. Bijvoorbeeld een aardewerkpotje, bakje of leeg (schoon) soepblik. Eerst verf je deze in een mooie kleur. Als de verf goed droog is, ga je verder met het maken van je trommel. Je kunt je trommel ook versieren door er allerlei stukjes papier op te plakken. Pak nu de stof. Zet je bakje erop en teken de vorm van je bakje op de vorm. Nu kan je de vorm uitknippen, doe dit een cm groter dan je lijn loopt. Dit stukje heb je nodig om de stof vast te maken. Plak de stof goed vast met sterk plakband, zorg dat de stof goed strak staat. Je trommel is nu klaar! Nu heb je nog stokjes nodig. Gebruik hiervoor twee satéprikkers. Draai plakband om de scherpe kant. Gekleurd plakband (tape) is het leukste. Je kunt het stokje ook nog een kleurtje geven met verf. In plaats van plakband kun je ook een stukje kurk aan het uiteinde van het satéstokje prikken.

Panfluit (voor kinderen van 6 tot 12 jaar)
Hiervoor heb je een pvc-buis nodig met een diameter van 15 tot 20 mm. Zaag de pvc-buis in vier stukken: 1 x 26 cm, 1 x 20,5 cm, 1 x 17 cm en 1 x 14,5 cm. De lengte van de buis bepaalt de hoogte van de toon. Hoe langer de buis, hoe lager de toon. Zaag de buizen precies recht af anders klinkt de fluit vals. Zorg dat er geen scherpe stukjes aan de buisjes zitten. Maak nu de onderkant van de buizen dicht met wat speelklei. Zet de buisjes met elastiekjes tegen een plankje en lijm ze vast. Zorg ervoor dat de bovenkant van de buisjes allemaal op dezelfde hoogte zitten aan de bovenkant van het plankje. Blaas nu voorzichtig over de buisjes heen. Je maakt muziek met je eigen panfluit!

Gitaar (voor kinderen van 4 tot 12 jaar)
Gebruik zes grote elastieken. Rek eerst de elastieken goed uit. Als je het elastiek weer loslaat, moet deze zichtbaar blijven trillen. Pak nu een doos zonder deksel en een lege keukenrol. Maak een gat aan één van de korte kanten van de doos waar de keukenrol precies inpast. Plak deze vast met lijm of plakband. De vorm van je gitaar is nu al af. Je kunt het natuurlijk ook mooi kleuren of beplakken. Nu de snaren nog. Pak een elastiek en rek het uit zodat het rond de smalle kant van de doos past. Het elastiek raakt nu aan drie kanten de doos en aan één kant niet. Dit is waar eerst de deksel van de doos zat. Doe nu alle zes de elastieken om de doos. Let wel goed op dat de doos stevig genoeg is. Als de elastieken te sterk zijn, kunnen ze de doos fijnpletten. Als je nu langs de elastieken gaat, maakt je gitaar al geluid. Ze maken wel allemaal hetzelfde geluid. Probeer er nu voor te zorgen dat de elastieken losser en strakker zitten. Daardoor maken ze straks allemaal een ander geluid. Je kunt dit doen door aan de achterkant een klein knoopje te leggen in het elastiek. Of er een potlood tussen te stoppen en vast te plakken. Het wordt nog strakker als je het elastiek meerdere keren rond het potlood draait.

Schudkokers (voor kinderen van 2 tot 6 jaar)
Schudkokers kun je maken van wc-rollen of van kleine doosjes van toetjes. Eerst plak je de kokers af met diverse soorten papier of plastic. Vul de kokers van tevoren met rijst, bonen, steentjes, zand of iets dergelijks. Als je telkens twee dezelfde maakt en de kokers zijn verder gelijk van uiterlijk kun je er leuke spelletjes mee doen. Je kunt ook hele grote schudkokers maken die meer een regenbui-effect hebben. Dat kan bijvoorbeeld met een keukenrol. Wil je ze echt groot maken, gebruik dan een pvc-buis.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen ervaren dat je met materialen verschillende geluiden en muziek kunt maken.