Kunst van een gipsblok

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

buiten

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Een gipsbok (verkrijgbaar bij de doe-het-zelfzaak), zaag, beitel, vijl en schuurpapier. Eventueel los gips in poedervorm (verkrijgbaar bij speelgoedwinkels) en water. Als je het ook nog wilt verven, heb je verf en kwasten nodig.

Beschrijving

Een gipsblok is makkelijk materiaal om te bewerken. Je kunt het breken, zagen en vijlen. Het werken met gips gaat altijd in een aantal stappen. Het is belangrijk om deze stappen te volgen. Bij deze activiteit werk je met gereedschappen. Vraag een volwassene om te helpen en even mee te kijken!

Stap 1: de voorbereiding
Denk na over wat je wilt maken van het gipsblok. Je kunt het grote gipsblok eerst in kleinere stukken breken. Dan kun je kijken welk stuk het beste past bij jouw idee. Je kunt eerst een ontwerp maken op papier. Weet je wat je wilt maken? Zorg ervoor dat je stuk gips stevig staat. Het stuk gips moet een platte onderkant hebben. Nu pak je een potlood en tekent de vorm die je wilt maken op je gips. Zo kun je goed zien waar je iets weg moet halen.

Stap 2: zagen en vijlen
Nu ga je werken aan de vorm. Met een zaag en beitel kun je gips weghakken. Doe dit voorzichtig en haal niet teveel weg. Je kunt het immers niet terugzetten. Heb je een beetje de vorm gemaakt, dan ga je verder met een vijl of rasp. Vijl voorzichtig stukjes gips van het blok af om je kunstwerk de juiste vorm te geven. Ben je tevreden met de vorm? Dan ga je verder met schuurpapier. Hiermee kun je de randen zachter maken. Soms moet je het losse gipspoeder even wegblazen. Pas op! Doe dit niet tegen iemand aan. Kijk steeds goed waar je nog iets wilt bijwerken. Draai het kunstwerk regelmatig om. Ben je tevreden? Dan is je gipskunstwerk af! Als je het leuk vindt, kun je het ook nog verven.

Tips & Tricks

Let op! Het werken met gips is erg leuk maar ook stoffig. Het is handig om de activiteit buiten te doen. Kan dit niet? Zoek dan een grote ruimte zonder elektrische apparaten en met voldoende ventilatie. Gipsstof kun je makkelijk verwijderen met een borstel en daarna een vochtige doek. Laat kinderen niet in een kleine ruimte met gips werken.

Tip: Gips is minder stoffig als je het een beetje nat maakt.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit is goed voor de grove en fijne motoriek (je gaat steeds fijner werken). Kinderen leren de mogelijkheden en structuur van gips kennen. Iets creëren uit een gipsblok draagt bij aan de ontwikkeling van hun creativiteit en prikkelt de fantasie. Ook kunnen kinderen tijdens het proces nieuwe ideeën krijgen en nieuwe mogelijkheden zien.