Kleding pimpen

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

Voor de stripboekschoenen
Gladde, oude schoenen (ballerina’s werken het beste), stripboeken of tijdschriften, kwast, schaar, krant of placemat en modpodge (een speciaal soort lijm).


Voor het T-shirt-jurkje
Oud groot T-shirt, schaar, naald, draad, kralen, touw of lint en eventueel textielverf en kwasten.


Voor het T-shirt met eigen print
Oud egaal gekleurd T-shirt (niet wit), oude (tanden)borstel, oude platte zeef, bleekmiddel (chloor), karton, papier, potlood en schaar.


 

Beschrijving

Stripboekschoenen
Heb jij schoenen die je niet meer draagt? Of die niet zo mooi meer zijn? Maak er stripboekschoenen van!
Stap 1 – Verzamel plaatjes uit een stripboek of tijdschrift en knip ze uit.
Stap 2 – Kies je favoriete plaatjes uit je verzameling. Bedenk vast op welke plek op je schoen je ze zou willen plakken.
Stap 3 – Weet je zeker wat je waar wilt plakken? Dan kun je beginnen. Je gebruikt voor het plakken modpodge. Dit is een speciaal soort lijm. Smeer met een kwastje voorzichtig wat modpodge op de achterkant van het plaatje. Plak al je plaatjes op je schoenen. Zorg dat het helemaal vol zit met plaatjes en je geen stukje van je oude schoen meer ziet.
Stap 4 – Zitten alle plaatjes op beide schoenen? En is de modpodge opgedroogd? Dan smeer je met een kwastje een laag modpodge over alle plaatjes. Laat dit weer helemaal drogen. Smeer het nog twee keer in met modpodge. Tussendoor moet je het steeds goed laten drogen. Is de laatste laag droog? Dan zijn je schoenen klaar. Tijd om ze aan iedereen te laten zien!

T-shirt-jurkje
Met een oud T-shirt van je vader of moeder kun je een eigen jurkje maken!
Stap 1 – Vraag aan je vader of moeder of je een oud groot T-shirt mag gebruiken.
Stap 2 – Trek het T-shirt aan. Kijk waar je een band zou kunnen doen. De handigste plek hiervoor is je middel. Kies een mooi touw of lint. Maak dit vast aan je shirt op die plek. Dit kun je doen met naald en draad. Maar bijvoorbeeld ook met een leuke button.
Stap 3 – De vorm van je jurkje is nu klaar. Je kunt er natuurlijk nog van alles aan veranderen. Bijvoorbeeld de mouwen eraf knippen. Je kunt de onderkant van het T-shirt in stroken knippen of je halslijn anders maken.
Stap 4 – Je kunt je jurk natuurlijk ook nog versieren. Bijvoorbeeld door er mooie kralen aan vast te maken. Of door er met textielverf iets moois op te verven.

 

T-shirt met eigen print
Maak je eigen print op een oud T-shirt.
Stap 1 – Kies een oud T-shirt dat één kleur heeft, maar geen wit T-shirt.
Stap 2- Bedenk wat voor plaatje je kunt tekenen dat je graag op dit T-shirt wilt hebben. Teken dit op een stuk karton. Dit wordt je sjabloon. Knip het plaatje uit en leg het op je T-shirt.
Stap 3 – Pak een oude, platte zeef, een oude (tanden)borstel en wat bleekmiddel (chloor). Let op: bleekmiddel is gevaarlijk! Vraag een volwassene om je te helpen.
Stap 4 – Zorg dat je plaatje op karton goed vastligt op je T-shirt. Zet dit bijvoorbeeld vast met een veiligheidsspeld. Schenk wat van het bleekmiddel in een oude beker en doop de tandenborstel hierin. Houd de zeef ongeveer tien centimeter boven je T-shirt. Wrijf nu met de (tanden)borstel over de zeef. Trek een plastic schort aan om te zorgen dat het bleekmiddel niet op je goede kleren komt!
Stap 5 – Het bleekmiddel trekt de kleur uit je T-shirt. Doordat je plaatje nog op je T-shirt ligt, komt de chloor hier niet bij. Je hebt nu een supergaaf zelfgemaakt T-shirt!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen leren dat je materialen kunt hergebruiken en een nieuwe bestemming kunt geven. Dat je niet altijd iets weg hoeft te gooien. Het maakt ze trots als ze zelf iets gemaakt hebben. Ze zien dat kleine veranderingen soms een groot effect hebben.