Je eigen fantasiefiguur

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

6 tot 8 jaar

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Een groot vel papier of schildersdoek, potlood of viltstift voor de lijnen. Voor het inkleuren gebruik je potloden, viltstiften of verf en kwasten

Beschrijving

Pak een groot vel papier en een potlood. Nu teken je allemaal lijnen door elkaar. Die lijnen mogen alle kanten opgaan. Zorg er wel voor dat je allemaal vakjes krijgt. Die vakjes kleur je in. Dit kan met viltstiften of kleurpotloden. Heb je een paar vakjes ingekleurd? Probeer er dan een vorm in te zien. Zie je al het begin van een dier? Of een ander fantasiefiguur? Maak er nu jouw eigen fantasiefiguur van door de vakjes verder in te kleuren. Het is een fantasiefiguur dus jij mag helemaal zelf bedenken hoe het eruit gaat zien!

Je kunt er natuurlijk ook een schilderij van maken. Gebruik dan verf op een schilders­doek of een groot vel papier. Karel Appel, een beroemde Nederlandse schilder, heeft veel fantasiedieren geschilderd. Zoek het maar eens op in de bibliotheek of op internet! Misschien wil je er eentje namaken?

 

Tips & Tricks

Wanneer je kind niet gelijk een dier ziet, stimuleer je kind dan om de vakjes verder in te kleuren. Je kunt samen op zoek gaan naar een dier of figuur. “Misschien is dit wel een poot. En als we dat vakje ernaast inkleuren, wordt dat misschien wel de buik.” Het is een fantasiedier dus niets is fout! Drie oren of vier ogen, het mag allemaal.


 

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Deze activiteit prikkelt de fantasie. Kinderen zijn vaak erg geduldig en vol verwondering over wat er kan ontstaan. Zij ervaren dat er verschillende manieren zijn om tot een resultaat te komen. Dat ze inspraak hebben en mogen beslissen geeft veel zelfvertrouwen. Deze activiteit is een waardevolle tussenstap van het inkleuren naar zelf tekenen.