Fascinerende flessen

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

Lege plastic halveliterflesjes, water en diverse materialen zoals schijfjes kurk, steentjes, sop, zand, olie, enzovoort.

Beschrijving

Voor deze activiteit heb je doorzichtige plastic flesjes nodig. Halveliterflesjes werken het beste. Vul de flesjes met water tot ze bijna vol zijn. Doe er nu verschillende materialen bij. Je kunt er bijvoorbeeld kraaltjes indoen. Of steentjes, schijfjes kurk, olie, zand of sop. Maak de flesjes goed dicht. Je kunt nu met de flesjes schudden, ze laten rollen of ze gewoon neerzetten. De steentjes zinken terwijl de kurk blijft drijven. Olie mengt niet met water en het flesje met zand wordt modder. Kleintjes vinden het fascinerend om te ze zien wat ermee gebeurt.

Voor dreumesen maak je er een spelletje van. Maak bijvoorbeeld van elk flesje twee stuks. Eén met water en één zonder water. Zo kunnen ze vergelijken, onderzoeken en sorteren.

Tips & Tricks

Verzin samen nog meer materialen die leuk zijn om in een flesje water te stoppen. Let wel op dat je niet teveel variatie in één keer laat zien. Begin met een paar materialen. Ben je daarmee klaar, dan kun je er andere materialen bijhalen.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen ontdekken dat verschillende materialen verschillende eigenschappen hebben. Bijvoorbeeld dat de steentjes zinken en de schijfjes kurk blijven drijven. Of dat het sop toeneemt als je veel schudt of rolt. Ze zien dat sommige stoffen mengen en andere niet. De flessen zijn mooi om naar te kijken, te luisteren en mee te schudden. Kinderen oefenen zo verschillende zintuigen