Waterstroom

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijden

8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Water, zout, een eetlepel, een glas, een stukje karton, 2 potloden ieder aan 2 kanten geslepen, een platte batterij (4,5 V), 2 stukjes elektriciteitsdraad waar het koper uitsteekt

Beschrijving

Vul het glas met water. Doe er een eetlepel zout bij. Roer goed. Prik de potloden door het karton heen. Zet het karton met de potloden erdoor op het glas. Let op: de potloodpunten moeten in het water steken. Verbind de koperen uiteinden van de elektriciteitsdraden met de polen van de batterij. Kijk wat er gebeurt. Til het karton een stukje op en ruik.

Tips & Tricks

Zin in meer activiteiten? Ga naar: leukekinderactiviteiten.nl en c3.nl/ontdekchemie

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Als je het kartonnetje optilt, ruik je chloor. Je herkent de geur misschien wel van het zwembad. Bij een van de potloodpunten zie je ook belletjes ontstaan. In die belletjes zit chloorgas, dat is ontstaan bij een chemische reactie. Nadat je de batterij hebt aangesloten op beide potloden, begint de reactie: Het zout in het water geleidt een elektrische stroom. Chemici noemen dit soort reacties elektrolyse. Bij deze proef heb je chloor gemaakt uit zout. Zo gebeurt dat in de fabriek ook.
Teq: Waarom? Daarom