Van oud naar nieuw

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Deelnemers

groep kinderen
groep kinderen
kind alleen
kind alleen

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen
binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Oud papier, een grote waterdichte bak, een kom, doeken, een spons, een platte
zeef en een mixer. Zorg dat er een volwassene bij is.

Beschrijving

Stap 1: doe het papier in een grote bak met water en laat het weken. Stap 2: haal het papier uit de bak als het lekker zacht is geworden. Scheur er stukjes van en doe ze in een kom. Zorg ervoor dat de kom goed vol zit. Stap 3: maak met de mixer van de natte stukjes een lekker papje. Dat papje heet papierpulp. Stap 4: gooi de pulp in de grote bak met water. Roer er goed doorheen. Schep dan met de zeef een dun laagje papierpulp uit de bak. Laat het water eruit lekken. Stap 5: keer de zeef met pulp op het doekje. Druk met de spons de pulp los van de zeef en haal de zeef voorzichtig los. Het lijkt nu al op een vel papier. Stap 6: laat de pulp drogen. Is het meeste vocht eruit? Dan kun je het vel lostrekken van het doekje. Na een paar uur kun je tekenen, kleuren of verven op je zelfgemaakte vel papier.

Tips & Tricks

Doe wat verf bij je papierpulp om het papier een mooi kleurtjete geven. Of gebruik stukjes wol, gekleurd papier of gedroogde bloemenvoor een mooi effect.

Ontwikkeling

Levensecht

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Papier wordt gemaakt van hout. Hout wordt fijngemalen tot een houtpap. Een beetje zoals de pulp die jij gemaakt hebt. Daar wordt vervolgens papier van gemaakt. Hout komt van bomen. En bomen zorgen voor zuurstof, voor mensen, dieren en de hele aarde. We hebben de bomen dus nodig. Hoe meer papier we recyclen, hoe minder bomen we hoeven te kappen. Dat is dus goed voor onze wereld.
Teq: Waarom? Daarom