Toverwater

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Water, koffiefilter, stiften in een donkere kleur (let op: geen watervaste stiften!), satéprikker, schaar, limonadeglas, liniaal

Beschrijving

Doe een laatje water in het glas. Knip een strook uit de koffiefilter. Let op: de strook moet in het glas passen! Zet met een stift een stip onderaan de strook op 1 cm vanaf de rand. Prik de satéprikker aan de bovenkant door de strook. Leg de satéprikker zo op het glas dat de onderkant van het filtreerpapier net in het water hangt. Let op: de stippen mogen niet in de vloeistof hangen! Als het water tot bijna bovenin de strook getrokken is, haal je de strook uit het water. Kijk wat er gebeurd.

Tips & Tricks

Zin in meer activiteiten? Ga naar: c3.nl/ontdekchemie

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Op de koffiefilter zie je verschillende kleuren vlekken. Dat komt doordat de donkere kleur van je stift een mengsel is van verschillende kleurstoffen. Sommige van die kleurstoffen lossen beter op in water dan andere. De kleurstoffen die het beste oplossen in water, kruipen het meest omhoog op de koffiefilter. Zo worden de kleurstoffen van elkaar gescheiden. Bijvoorbeeld in een groene stift zitten gele en blauwe kleurstoffen. En in een paarse stift zitten blauwe en rode kleurstoffen. Met de drie kleuren rood, geel en blauw kun je alle kleuren van de regenboog maken. We noemen die kleuren de drie primaire kleuren.
Teq: Waarom? Daarom