Stralend witte was

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijden

8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Waspoeder met optische witmakers (in de meeste soorten witte waspoeder zitten optische witmakers), een UV-lampje (ook wel blacklight of valsgelddetector genoemd)

Beschrijving

Doop je vinger in het witte wasmiddel. Doe het licht uit of ga met je UV-lampje in een donkere ruimte staan. Schuin op je vinger met een UV-lampje. Kijk wat er gebeurt. Spoel je vinger schoon onder de kraan. Schijn nog een s op je vinger met een UV-lampje. Kijk wat er gebeurt.

Tips & Tricks

Let op: kijk niet rechtstreeks in de UV-lamp en schijn niet met het Uv-licht in iemands ogen.

Zin in meer activiteiten? Ga naar: leukekinderactiviteiten.nl en c3.nl/ontdekchemie

 

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Het wasmiddel straalt licht uit als je er met een UV-lampje op schijnt. Wetenschappers noemen dat ook wel fluoresceren. Met fluoresceren bedoelen we licht uitstralen. Na het afspoelen van je vinger zie je dat ook je vinger fluoresceert in het UV-licht. Het fluoresceren komt door de optische witmakers in het wasmiddel. Deze witmakers zitten in wasmiddel om je kleren witter te laten lijken. Als je nieuwe witte kleren koopt, zitten er optische witmakers op. Nadat je je kleren een paar keer hebt gedragen, verdwijnen de optische witmakers. Je kleren gaan er dan gelig uitzien. Om je kleren fris en wit te houden, kun je daarom het beste wassen met een wasmiddel met optische witmakers. Na het schoonspoelen van je vinger fluoresceert je vinger nog een beetje. De optische witmakers zijn op je huid gaan zitten.
Teq: Waarom? Daarom