Pompoenfiguur knutselen

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

  • Mooie (grote) pompoen
  • Keukenmesje
  • Lepel
  • Meloenbolletjesuitsteker
  • potlood of stift

Beschrijving

Van een grote pompoen kun je een schitterende lampion maken. Met een figuur erop, bijvoorbeeld Pokémon!

Straks ga je de pompoen uithollen. Maak daarom eerst in de bovenkant een gat dat groot genoeg is om je hand doorheen te steken. Wat je uit de bovenkant snijdt, is het dekseltje van de pompoen. Snijd schuin naar binnen, dan kun je het op het laatst weer terug plaatsen. Hierdoor schijnt het licht straks het mooist door de pompoen.
Tip: Als dit niet gelukt is, kun je gewoon verder gaan. Dan wordt je pompoen nog steeds een heel mooie lampion.

Nu ga je pompoen uithollen. Haal de zaadjes met een lepel eruit. Schraap daarna het vruchtvlees uit de pompoen. Dit gaat het makkelijkst met een meloenbolletjesuitsteker. Maak de randen overal even dik: 1,5 à 2 cm.
Tip: Als het een eetbare pompoen is kun je van het vruchtvlees pompoensoep maken.

Teken de figuur die je wilt hebben op de voorkant van de pompoen met een dik potlood of een stift.
Om deze figuur teken je een cirkel of ovaal. Hierbij raak je de randen van je figuur, zodat de figuur na het snijden in je pompoen blijft vastzitten.

Tot slot snijd je je figuur uit. Je snijd om de figuur heen en binnen de randen van de cirkel of ovaal. En je let er natuurlijk op dat de figuur met de randen verbonden blijft.

Zet een LED lichtje of echt waxinelichtje in de pompoen, doe de deksel erop en laat hem stralen!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Ze leren met verschillende gereedschappen werken. Dat is ontzettend leuk! En daarnaast ontdekken ze dat de gereedschappen verschillend gebruikt moeten worden. Soms moet er veel kracht worden gezet en soms moet er heel voorzichtig mee gewerkt worden. Het maken van deze pompoen kost veel tijd, dus het vraagt wat van het doorzettingsvermogen van de kinderen.
Als het gelukt is dan is dat goed voor het zelfvertrouwen en mogen ze oprecht trots zijn!

Logo Kinderopvang BijDeHandLogo Kern KinderopvangLogo Triodus KinderopvangLogo IJsselkids KinderopvangLogo COKD KinderopvangLogo KOKO KinderopvangLogo Stichting GroeiBriljantLogo Stichting Peuterwerk AlbrandswaardLogo Stichting DeTafelVanLogo De BuitenwereldLogo Stichting Jeugd- en JongerenwerkLogo BuurtwerkLogo Van Brienenoordschool