Hartjeshangers maken

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijden

0 tot 4 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Touw of draad, sateprikker, klei of zoutdeeg/ brooddeeg, bloem, water, zout, zonnebloemolie en eventueel verf en strookjes papier

Beschrijving

Voorbereiding:

Kneed de klei goed door en verdeel het in stukken of maak het zoutdeeg/ brooddeeg klaar. (Zie bij tips en tricks hoe je zoutdeeg/ brooddeeg maakt.)

Zo maak je de hanger:

Geef de kinderen een stukje klei of deeg. Laat de kinderen het goed kneden en er een balletje van rollen. Daar kunnen ze vast wat hulp bij gebruiken. Met de handpalm moet het bolletje een beetje plat worden gedrukt.

Het hartje maken:

Druk met de duim in het klei. Dit is de helft van het hartje. Laat ze nog een keer erin drukken, maar dan een beetje schuin ten opzichte van de eerste keer. Nu ontstaat er een hartje!

Prik er met een sateprikker een gaatje in.

Tot slot:

Laat de hangers drogen en hard worden op papier. Keer ze regelmatig. Als ze hard zijn kunnen ze nog beschilderd worden. Rijg het stuk touw of draad door het gaatje. Geef de kinderen de hanger mee naar huis voor hun papa/mama/verzorger.

Tips & Tricks

Zo maak je zoutdeeg/ brooddeeg: hoeveel je van de ingredienten gebruikt is afhankelijk van hoeveel je wilt maken. De verhouding is altijd 2 delen bloem met 1 deel water en 1 deel zout. Een deel kan een kopje zijn, maar ook een volle maatbeker. Als je maar steeds dezelfde maat gebruikt. Mix 2 delen bloem en 1 deel zout door elkaar. Voeg er 1 deel water en 1 eetlepel olie aan toe. Kneed alles tot een soepele bal. Als het deel te plakkerig is dan voeg je er nog wat bloem aan toe. Is het te droog, dan voeg je er nog wat water aan toe.

Hang er een strookje papier aan, met daarop bijvoorbeeld: HARTstikke bedankt lieve papa en mama! (Let bij de tekst even op de gezinssamenstelling. Het kan ook alleen papa, mama, opa, oma of anders zijn.)