Geen muurbloempje

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen
kind onder begeleiding

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Eén witte bloem met een dikke steel (bijvoorbeeld een chrysant), voedingskleurstof, aardappelschilmesje, snijplank, eetlepel, lauw water, 2 glazen

Beschrijving

Leg de bloem op de snijplank en snijd de steel schuin af. Snijd nu de steel tot halverwege in de lengte doormidden. Vul de 2 glazen met lauw water. Voeg aan 1 glas 4 theelepels voedingskleurstof toe en roer. Zet de bloem met de helft van de steel in het ene glas en met de andere helft in het andere glas. Wacht één uur. Wat zie je gebeuren? Laat het en nacht staan. Wat zie je daarna?

Tips & Tricks

Verder experimenteren?

  • Kun je een bloem 3 of 4 verschillende kleuren geven door de steel anders te snijden?

  • Vervang de bloem in deze proef door een witte tulp, anjer of margriet. Wat zie je?

  • Zin in meer activiteiten? Ga naar: c3.nl/ontdekchemie


 

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Planten en bloemen hebben water nodig om te blijven leven. Een bloem zuigt water op uit de aarde of uit een vaas. In het water zitten materialen opgelost die planten en bloemen ook nodig hebben om te groeien. In deze proef kun je goed zien dat de bloem het water opzuigt en ook de daarin opgeloste kleurstof. Mensen houden van bloemen in verschillende kleuren. In de natuur vind je alleen nauwelijks bloemen met groene of zwarte bloemblaadjes. Lukt het jou om een bijzonder gekleurde bloem te maken?
Teq: Waarom? Daarom