Citroenbatterij

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen

Leeftijd

8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

3 citroenen, 3 munten van 5 eurocent, een mes, 3 spijkers van gegalvaniseerd staal, 4 elektriciteitsdraden van 20 cm waar het koper uitsteekt, 8 krokodillenklemmen, een los LED-lampje 

Beschrijving

Steek het koper van elke elektriciteitsdraad door het gaatje van een krokodillenklem (totaal 8x). Wikkel het koper eromheen. Laat een volwassenen met het mes een sneetje maken in elke citroen. Steek de munten in de sneetjes in de citroenen. Druk in elke citroen ook een spijker. Let erop dat de spijkers en de munten elkaar niet raken! Zet een krokodillenklem op de spijker van de eerste citroen en klem de andere klem op de munt van de tweede citroen. Verbind zo ook de tweede en derde citroen. Verbind de spijker van de derde citroen aan het LED-lampje aan de kant waar het LED-lampje plat is. Verbind de munt van de eerste citroen aan het LED-lampje. Kijk wat er gebeurt.

 

 

Tips & Tricks

  • Schuur de spijkers een beetje op met schuurpapier. Als je dit experiment gedaan hebt, kun je de citroenen niet meer opeten.
  • Om het lampje feller te laten branden, kun je een extra citroen aansluiten.
  • Probeer het ook eens met ander fruit of groente. Werkt dat ook als batterij?

Proefjes met dank aan Centrum JongerenCommunicatie Chemie

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen leren wat er nodig is om bepaalde materialen te laten werken en hoe dit op een andere manier ook kan.

 

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
 De munt is gemaakt van koper en de spijker is gemaakt van gegalvaniseerd staal, dat bevat zink. Koper en zink zijn allebei metalen die goed elektriciteit kunnen doorgeven. Een citroen bevat citroenzuur. Het citroenzuur laat de elektriciteit van de spijker naar de munt stromen.  
Teq: Waarom? Daarom