Alle beetjes helpen

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Deelnemers

groep kinderen
groep kinderen

Leeftijden

0 tot 4 jaar
4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

buiten
buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Handschoenen, vuilniszakken, eventueel prikstokken of grijpers.

Beschrijving

Ga met een groep de straat op. Of ga samen naar een parkof bosin de buurt. Zoek daar naar zwerfafval. Dat is afval dat niet thuishoort op straat of in de natuur. Het hoort in de prullenbak. Praat met elkaar over het afval dat jullie vinden. Waarom ligt het hier? Wat gebeurt er met de natuur als het blijft liggen? En met de dieren die hier leven? Doe het afval in een vuilniszak. Gooi de volle vuilniszak in een container. Zo hebben jullie vandaag meegeholpen aan een schonere wereld. Alle beetjes helpen! Uitbreiding Film met je telefoon alles wat jullie tijdens de opruimactie vinden. Maak een vlog over zwerfafval op straat en in de natuur. Kies daarvoor de beste stukjes film. Vertel in de vlog waarom het slecht is om afval op straat te gooien. Met jullie vlog laten jullie zien dat iedereen makkelijk een handje kan helpen. Jullie geven het goede voorbeeld. Zet de vlog op internet. Vraag daarvoor wel eerst toestemming aan je ouders. Houd in de gaten hoe vaak jullie vlog is bekeken. Misschien zijn er anderen die ook afval gaan opruimen door jullie filmpje.

Tips & Tricks

Tip 1

Wees voorzichtig bij het oprapen van afval. Pas op voor glas en andere scherpe voorwerpen.

Tip 2

Neem eens een vuilniszakje mee tijdens een wandeling. Of maak zo nu en dan een speciaal opruimrondje in je straat. Ideetje voor burendag? Wanneer de hele straat meedoet, help je nog meer mee om de wereld schoner te houden.

Ontwikkeling

Levensecht

Wist je dat?

Het duurt vaak heel lang voor zwerfafval uit zichzelf verdwijnt. Zo blijft papier een half jaar liggen totdat het ver gaat. Een aluminium blikje heeft minstens 50 jaar nodig. En plastic vergaat helemaal niet! Daarom is het zo belangrijk om alles op te ruimen.