Afvalsorteerspel

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen

Leeftijden

0 tot 4 jaar

Plaats

binnen
buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

Bakken/manden
Afval
Etiketten met logo's van afval: plastic, glas, gft, papier en restafval (printen of zelf maken)

Beschrijving

Zet een aantal bakken of manden op de grond en plak er etiketten met logo’s van soorten afval op (glas/ GFT/ Plastic/ papier/ restafval). Weet jij waar de bananenschil in moet? En het melkpak? Kijk goed naar de etiketten en gooi het afval in de goede bak!

Met een groepje kinderen kun er een wedstrijdje van gemaakt worden:
Twee groepjes spelen tegen elkaar. Maak twee startpunten waar het afval ligt. Dit kan in een hoepel of een bak liggen, in een vuilniszak of een getekend vlak op de grond. Een aantal meter verder staan de sorteerbakken. Op jouw teken lopen de eerste kinderen van beide groepen met een stuk afval naar de andere kant om het in de juiste bak te doen. Als het eerste kind terug is gaat het volgende kind. Welk groepje heeft als eerste al het afval naar de goede bakken gebracht?

Tips & Tricks

Maak grappige vuilniszakken, met bijvoorbeeld een bek, waarin de kinderen het afval kunnen werpen van een afstandje. Goed voor de grove motoriek!
Deze activiteit hoeft niet te stoppen na dit spel; afval scheiden doe je elke dag!

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Kinderen leren van kleins af aan dat er verschillende soorten afval bestaan en hoe je dat kunt scheiden. Daarnaast is ordenen en sorteren leuk en goed voor de ontwikkeling.