Wikkelen maar!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Deelnemers

groep kinderen
kind onder begeleiding

Leeftijd

8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

0-50 meter koperdraad met een dikte van ongeveer 1 mm. Let op: geen plastic of gelakt koperdraad nemen! Een staaf van minimaal 15 mm doorsnede, bijvoorbeeld een bezemsteel. Een AA batterij en 2 neodymium magneten (dit zijn heel sterke schijfmagneten van 15 mm doorsnede en 8 mm dikte). Je kunt ook een AAA batterij nemen. Dan moeten de magneten een kleinere doorsnede hebben van ongeveer 12 mm.

Beschrijving

Binnen een half uur van Amsterdam naar Parijs reizen? Dat kan misschien in de toekomst met de Hyperloop! Dit vervoersmiddel zit nog in de testfase. Maar je kunt nu alvast zelf je eigen supersnelle ‘tunneltrein’ maken.

Koperdraad wikkelen
Wikkel het koperdraad om de staaf. Zorg dat alle koperdraden elkaar raken. Werk nauwkeurig. Hoe netter je werkt, hoe beter je trein straks door je tunnel zoeft! Dit is het meeste werk. Houd vol. Een lange treintunnel is het leukst. Is de staaf vol? Schuif dan het koperdraad dat je al gewikkeld hebt eraf. Wikkel verder op de weer lege staaf. Ga door met wikkelen tot je tunnel lang genoeg is.

Trein laten rijden
Leg de treintunnel op een platte ondergrond. Plaats aan beide kanten van de batterij een magneet. Let erop dat of de beide noordpolen of de beide zuidpolen met de batterij zijn verbonden. Schuif je batterijtrein in je tunnel van koperdraad. Zoef! Weg is ‘ie!

Tips & Tricks

Leg het begin- en eindpunt van je kopertunnel tegen elkaar aan. Je treintunnel is nu een cirkel. Zo kan je trein eindeloos door blijven ‘rijden’.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Het wikkelen van de koperdraad is een geconcentreerd en precies werkje. Het is belangrijk dat je je werk steeds kritisch bekijkt. Is hetnetjes? Of kan het misschien toch nog wat beter? Soms moet je misschien een stukje opnieuw doen. Zo leer je volhouden.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
en Hyperloop kost weinig energie. Deze manier van vervoer is dus goed voor het milieu. Het is de bedoeling dat hij bijna net zo snel gaat als het geluid. Dat is rond de 1200 km/u! Je bent dan razendsnel op een andere plek.
Teq: Waarom? Daarom