Kweek je eigen groente

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen
buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

Iets om de zaden in te laten groeien, zoals potten, oude laarzen,autoband of kop en schotel. Potgrond, zaden van verschillende groenten en water.

Beschrijving

Biologische groenten zijn de toekomst. Je kunt ze ook zelf kweken!

Vul de ‘potten’ met de potgrond. Knip de pakjes zaadjes open. Druk met je vinger een gat in de aarde. Doe hier de zaadjes in. Meng de zaadjes niet door elkaar. Doe er een klein beetje water bij. Nu zullen je plantjes gaan groeien!

Tips & Tricks

  1.  Denk vooraf goed na over het soort plantjes dat je wilt gaan kweken. Hebben ze bijvoorbeeld veel zon nodig? Of juist niet? Aan jou de keuze. Houd ook goed in de gaten wanneer je de plantjes water moet geven.
  2. Worden je planten groot? Zet ze dan over in een grotere bak zodat ze de ruimte hebben.
  3. Maak een timelapsefilmpje van het groeien van je groente. Kijk in dit boek bij de activiteit ‘Kijk, ik groei!’ op bladzijde 39 om te zien hoe je dat doet.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Je ontdekt hoe je planten kunt kweken en verzorgen. Planten houden van licht en water. Verzorg je jouw plantjes goed? Dan groeien ze hard. Maar het gaat niet altijd snel. Je leert dus ook om geduld te hebben.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Boeren willen planten beschermen tegen ziekten, onkruid of insecten. Daarom gebruiken ze vaak bestrijdingsmiddelen. Maar het gif is erg slecht voor allerlei dieren. Biologische boeren gebruiken het daarom niet. Steeds meer mensen kopen groente en fruit uit hun eigen streek, bij de boer of kweker. Het vervoer van voedsel uit andere landen kost namelijk veel stroom en energie. Meer biologisch en streekgebonden eten is dus beter voor het milieu. En voor de toekomst!
Teq: Waarom? Daarom