Eureka!

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Plaats

binnen
buiten

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

Een vel tekenpapier, potlood, een pen en stiften.

Beschrijving

Alles wat we gebruiken is ooit door iemand uitgevonden. Iemand bedacht iets wat er eerst niet was. Vaak noemen we dat een uitvinder of professor. Iets uitvinden … Dat kun jij ook!

Het idee
Alle uitvindingen beginnen met een idee. Iemand denkt na over een probleem. En bedenkt er een oplossing voor. Bijvoorbeeld: alle vellen papier raken door elkaar. Uitvinding: de paperclip!
Wat zou jij willen uitvinden? Denk aan iets wat er nog niet is. Maar in de toekomst misschien wel. Zoals een ‘ik-kom-overal-op-tijd-klok’, of een glas dat nooit leegraakt.

Het ontwerp

Teken jouw uitvinding op een vel papier. Compleet met knopjes, hendeltjes, pijltjes, enzovoort. Doe het eventueel eerst met potlood. Trek het dan over met een pen of stiften. Schrijf erbij wat je ermee kunt doen. En hoe hij werkt. Bedenk een naam en zet die erboven. Als het lukt roep je … Eureka!

Tips & Tricks

Tip 1
Maak een voorbeeld van jouw uitvinding. Dat heet met een moeilijk woord: een prototype. Daarmee kun je jouw idee laten zien. Het hoeft nog niet
te werken.

Tip 2
Wil je dat niemand jouw idee steelt? Dan kun je een patent aanvragen. Je hebt dan een bewijs dat niemand anders jouw uitvinding mag maken
of verkopen zonder jouw toestemming.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Je bedenkt iets wat helemaal nieuw is. Daarbij moet je creatief zijn en je fantasie gebruiken. Lukt het niet om een idee te verzinnen? Geef de moed niet op. Maak een mindmap. Schrijf je ideeën allemaal op of teken ze uit. Of vraag iemand om mee te denken. Samen lukt het vast wel!

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Geen idee is te gek. Wie weet gebruikt iedereen jouw uitvinding in de toekomst!
Teq: Waarom? Daarom