Reflexen

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind alleen

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Je eigen lichaam en een deurpost (of muur).

Beschrijving

Tijd om jezelf eens flink voor de gek te houden… Ga in de deuropening staan (met de deur open). Leg de bovenkant van je handen links en rechts tegen de deurpost aan. Duw zo hard als je kan 30 tellen lang met je handen tegen de deurpost. Wel blijven duwen hè! Als de 30 tellen voorbij zijn, mag je stoppen met duwen. Draai snel met je hele lichaam een kwartslag, zodat je met je neus naar de deurpost kijkt. Laat je armen rustig langs je lichaam hangen. Voel wat er gebeurt.

Tips & Tricks

Vind je het leuk om je hersens voor de gek te houden? We hebben er nog 1 voor je! Ga samen met een vriend of vriendin tegenover elkaar staan (met je gezicht naar elkaar toe). Strek je armen. Houd je handen ongeveer 10 centimeter uit elkaar. Vraag de ander zijn handen aan de buitenkant van jouw handen te plaatsen. Probeer nu je handen 30 tellen lang van elkaar af te duwen terwijl je vriend of vriendin probeert jouw handen tegen elkaar aan te drukken. Na 30 tellen laten jullie elkaar los. Houd allebei je handen rustig voor je uit.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Mensen vinden veranderingen soms best moeilijk. Je hebt even tijd nodig om te wennen aan een nieuwe situatie. Voor je hersens werkt dat hetzelfde. Met dit experiment ontdek je dat je hersens een aantal tellen nodig hebben om aan een nieuwe situatie te wennen. Dus geef jezelf de tijd om aan een verandering te wennen.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Gek hè? Als je niet meer tegen de deurpost duwt maar je armen rustig langs je lichaam laat hangen, gaan je armen vanzelf een stukje omhoog! Zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Dat komt omdat je jouw hersens een beetje voor de gek hebt gehouden. Na 30 tellen tegen de deurpost duwen, denken je hersens dat het nodig is om zoveel kracht te zetten. Als jij stopt met duwen, zijn je hersens nog niet aan de nieuwe situatie gewend. Daarom geven ze een signaal aan je armen dat ze nog steeds moeten duwen. Geen paniek, na 30 tellen is dit weer over.
Teq: Waarom? Daarom