Puzzel erop los

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

kind onder begeleiding

Leeftijden

6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Wat is er nodig?

Een houten plank van 15 x 3 centimeter, een ring van 2 tot 3 centimeter doorsnede, ongeveer 30 centimeter touw, een zaag, schuurpapier, een boor en
een werkbank of tafel waar je op mag boren en zagen.

Beschrijving

Zin om te puzzelen? Voordat je aan de slag kan, moet je deze puzzel eerst zelf maken. Het is niet moeilijk. Je gaat met een boor aan de slag dus hulp van een volwassene kan handig zijn!

Stap 1
Leg de houten plank plat op de werkbank. Boor aan allebei de kanten op ongeveer 1 centimeter van de zijkant een gaatje waar het touw precies doorheen past.

Stap 2
Boor ook in het midden van de plank een gat. Dit gat moet 4 x groter zijn dan de andere 2 gaten. Als je het touw 4 x dubbel zou vouwen, moet het nog makkelijk door het gat heen passen.

Stap 3
Trek het touw door het kleine gat aan de linkerkant van het hout. Leg een stevige knoop in het uiteinde van het touw. Leg het hout nu met de knoop in het touw naar beneden op de werkbank.

Stap 4
Schuif de ring om het touw zodat deze aan het touw blijft hangen.

Stap 5:
Pak het lange uiteinde van het touw (zonder de knoop) en trek het touw door het middelste gat. Zorg dat het touw in een kleine boog blijft hangen. Neem het touw via de onderkant van de plank weer mee terug naar de voorkant (tussen de lus in). Ga om het touw heen (nog steeds onder de plank) en ga dan weer naar de achterkant van de plank. Nu mag je het touw weer door het grote gat naar boven prikken. Aan de voorkant moet je het touw door de lus prikken. Daarna neem je het touw mee naar het kleine gat aan de rechterkant van de plank. Prik het touw hier ook weer doorheen. Lijkt jouw creatie nu op het plaatje hieronder? Mooi! Leg dan aan de achterkant van de plank ook een knoop in het uiteinde van het touw.

Tof! Je puzzel is nu af. Klaar voor de uitdaging? Zoals je ziet, heb je het touw in 2 bogen via het midden van de plank van links naar rechts gebracht. De ring zit nu rond het touw aan de linkerkant van het midden. Aan jou de taak om de ring naar de rechterkant te krijgen. Zonder knopen los te maken natuurlijk. Succes!

Tips & Tricks

Heb je het trucje door? Maak je vrienden en familie dan gek met deze puzzel! Eens kijken of zij net zo handig zijn als jij.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Dit is een echte breinbreker hè?! Door te proberen, ontdek je wat wel en niet werkt. De Engelsen hebben hier zelfs een term voor: ‘trial and error’. Proberen, fouten maken en opnieuw proberen. Oefening baart kunst en van proberen leer je. Bij het maken van de puzzel zet je meerdere vaardigheden tegelijk in. Denk maar aan concentratievermogen, ruimtelijk inzicht en je (fijne) motorische vaardigheden.