Kinderyoga

[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Deelnemers

groep kinderen
kind alleen

Leeftijden

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar
12+ jaar

Plaats

binnen

Ontwikkeling

Samen
Legenda

Beschrijving

Bij kinderyoga draait het om plezier hebben en lekker ontspannen. Tijdens yogalessen staat er altijd een bepaald thema centraal:
seizoenen, bepaalde feesten en andere gebeurtenissen.

Tijdens de kinderyogalessen komen telkens dezelfde onderdelen terug zoals yogahoudingen, dans/spel, ontspannings- en ademhalingsoefeningen en soms massage. De yogaoefeningen worden vaak herhaald en je kunt ze alleen of samen doen. De opstart van yoga begint met een warming-up met muziek en dans. Daarna volgt er meestal een zonnegroet. Die bestaat uit een aantal houdingen die elkaar in een ‘flow’ opvolgen. Hier wordt vaak een liedje bij gezongen. Daarna volgen meerdere houdingen die passen bij het thema.

Veel yogahoudingen komen uit de dieren en plantenwereld. Wel zo herkenbaar voor de kinderen. En ze kunnen ook goed hun fantasie hierbij gebruiken. Bij yoga gaat het niet om goed of fout en beter en de beste zijn. Je zult merken dat door te oefenen je steeds soepeler wordt en dat de oefeningen je makkelijker afgaan. In het begin zal je veel moeten nadenken, ook over je ademhaling. Maar dat gaat steeds meer vanzelf. Er worden ademhalingsoefeningen gedaan met rietjes, veertjes en steentjes. Kinderyoga is goed voor Body & Brains.

Probeer eens deze Yoga oefeningen…

De kat
Je gaat zitten op je handen en knieën. Stel je voor dat je een kat bent. Bij het uitademen maakt de kat zich helemaal bol. De kat is boos en heeft een hoge, ronde rug. Je hoofd trek je in en gaat langzaam naar beneden tussen je benen. Bij het inademen, strekt de kat zich zo ver mogelijk uit. Maak hierbij je rug hol. De kop van de kat kijkt naar de zon en laat zich lekker warm worden door de zonnestralen. Daarna gaat bij het uitademen je hoofd weer naar beneden. Er komt regen en daar kan de kat niet tegen. Je rug maak je weer rond en hoog. Dit kun je een paar keer herhalen.
Deze yogahouding is goed voor je rug. Het maakt je rug sterk en flexibel. Het verbetert de circulatie van ieder deel van het lichaam.

De vlinder
Je zit rechtop op de grond. Je knieën zijn gebogen en komen zo dicht mogelijk bij de grond. Je voetzolen raken elkaar. Houd je voeten zo dicht mogelijk bij je lichaam. Pak nu met je handen je voeten beet. Boven je benen langs. Bedenk dat je benen de vleugels zijn van een vlinder. De vleugels bewegen op een neer. Je kunt ook heen en weer bewegen op muziek. Ben je klaar met de oefening? Strek dan weer even lekker je benen uit.
Deze oefening is goed voor de flexibiliteit van je gewrichten. En houd je heupen, knieën en enkels flexibel. Het versterkt ook de spieren aan de binnenkant van je dijen.