De voedselfabriek

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Leeftijd

4 tot 6 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 12 jaar

Ontwikkeling

Levensecht
Legenda

Wat is er nodig?

Een blender, een theedoek en een bakje.

Beschrijving

Met deze activiteit mag je een beetje kliederen met eten. Alles voor de wetenschap toch?!

Wat je moet doen, is heel simpel. Bewaar de hele dag 3 happen van alles wat je eet. Bestaat jouw ontbijt uit 2 boterhammen met kaas? Bewaar dan 3 happen van die boterham met kaas. Drink je er een glas melk bij? Bewaar dan ook 3 slokken melk. Dit doe je bij al het eten en drinken wat je neemt deze dag. Dus ook bij je fruit, alle tussendoortjes, snoepjes en je toetje na het avondeten.

Doe al deze hapjes en slokjes bij elkaar in de blender. Vraag een volwassene om je te helpen. De blender mag aan! Zet hem eerst op de laagste stand. De blender doet nu hetzelfde als jij doet met je mond. Het eten fijnmalen. In je mond voegen je speekselklieren speeksel toe aan het eten. Doe jij ook nog wat speeksel in de blender?

Is het eten fijngemalen? Mooi! Tijd om door te slikken zodat je maag ermee aan de slag kan. Niet echt natuurlijk! Je maag mengt het eten nog beter. Zet de blender iets harder zodat het eten nog beter gemalen wordt. Hoe ziet het prutje in de blender er nu uit? Krijg je al trek of hoef je even niets meer te eten?

In je lichaam nemen je darmen het over van je maag. Je darmen halen de voedingsstoffen en het vocht uit het eten. Maak van de theedoek een soort tasje door de 4 uiteinden bij elkaar te houden. Giet het mengsel uit de blender in de theedoek. Hang de theedoek boven het bakje. Laat dit 24 uur hangen. Het vocht druppelt nu via de theedoek in het bakje. Kijk na 24 uur in de theedoek. Wat zie je? En hoe ruikt het?

Tips & Tricks

Je kunt dit ook samen met vrienden of op de BSO doen. Laat iedereen 1 hapje en 1 slokje van zijn eten en drinken in de blender doen.

Wat levert het de kinderen op qua ontwikkeling, ontspanning en plezier?

Spelen met eten hoort niet. Maar in het belang van de wetenschap mag je soms een uitzondering maken. Want we kunnen je wel vertellen hoe je spijsvertering werkt. Maar het met eigen ogen zien en door het zelf te onderzoeken, begrijp je het sneller. En het is natuurlijk véééééél leuker.