Vang de zon

[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Deelnemers

groep kinderen
groep kinderen
kind onder begeleiding
kind onder begeleiding

Leeftijden

8 tot 12 jaar

Plaats

buiten
buiten

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken
Legenda

Rubrieken

Wat is er nodig?

Een vergrootglas, een emmer water, een spons, een vel wit papier en een stenen
ondergrond, bijvoorbeeld een stoeptegel. En natuurlijk de zon!

Beschrijving

Leg een vel papier op een stenen ondergrond. Richt je vergrootglas naar de zon. Laat er zoveel mogelijk licht door vallen. Beweeg met je vergrootglas totdat het zonlicht als een rondje op je papier komt. Bepaal de juiste afstand tot het papier. Is het rondje te groot? Dan houd je het vergrootglas te dichtbij of te veraf. Doe je het goed? Dan gaat je papier roken en kun je een gaatje branden. Kun jij je naam schrijven? Of een tekening maken? Probeer het eens. Je kunt ook van tevoren een tekening maken op het papier. Die kun je dan uitbranden door de lijnen te volgen.

Tips & Tricks

Tip 1

Probeer het ook eens op een stukje hout.

Tip 2

Je speelt met vuur. Wees voorzichtig. Zorg dat er een volwassene bij is en doe de activiteiten buiten op een stenen ondergrond. Houd een emmer water met een spons bij de hand. Richt je vergrootglas alléén op het papier. Kijk er niet door naar de zon en richt hem niet op je huid of kleding. Dat is erg gevaarlijk!

Ontwikkeling

Spelen en onderzoeken

Wist je dat?

Je weet nu hoe krachtig de zon is. Gelukkig filtert je huid de zon. De ene huid is daar beter in, dan de andere. Zo zal je vriendje misschien sneller verbranden dan jij. Hoe donkerder de huid, hoe beter je tegen de zon kan. Een donkerdere huid filtert meer zonlicht. Dat is handig in zonnige gebieden. Maar voor iedereen geldt: zorg dat je goed ingesmeerd bent met zonnebrandcrème als je de zon ingaat. Mensen kunnen niet zonder zonlicht. Door zonlicht maakt ons lijf vitamine D aan. En daarvan krijg je sterke tanden en botten. Ga daarom elke dag naar buiten. Ook als je de zon niet ziet. Want hij is er wel! Achter de wolken.

Hoe kan dat nou?

Hoe kan dat nou?
Teq: Hoe kan dat nou?
Het vergrootglas vangt het zonlicht op. Het glas is gebogen. Daardoor stuurt het alle zonnestralen naar één punt. Het brandpunt. De zonnestralen zijn enorm krachtig. Ze kunnen iets in brand zetten. Zet dus nooit een leeg glazen potje in de vensterbank, want dit werkt als een vergrootglas.
Teq: Waarom? Daarom